Penyakit Gout serta Jalan Merawatnya

posted on 19 Apr 2015 12:01 by mrkesehatanblog
Saya mula mengalami penyakit Gout ini semenjak berusia 32 tahun. Semenjak dari itu, hamba amat tersiksa gak dapat berjalan / bergerak kerana besar yang berlaku dalam bahagian sendi. Lazimnya, bengkak tersebut hendak berlaku di bahagian kaki hingga menimbulkan kita tidak siap bergerak atau berfungsi. Sebenarnya saya duga berusaha untuk mengubati penyakit ini secara pelbagai ubat-ubatan konvensional mahupun moden. Malangnya penyakit ini serta semula dan benar-benar menyakitkan. Kaedah suntikan juga pernah saya gunakan pada awal saya mengalami penyakit ini. Akan tetapi, kaedah ini memberi kesan yang tidak baik pasal akan melemahkan usaha batin seorang lelaki dan boleh merosakkan buah pinggang.

Pelbagai ubatan tradisional juga saya cuba apabila rakan-rakan menyarankan kepada beta. Begitu juga ubatan moden sama ada saya ketahui melalui internet digital mahupun dari ulung keluarga serta rakan-rakan. Namun semua itu tidak benar-benar bisa menyembuhkan penyakit itu. Setelah mencuba kaedah suntikan, saya berpindah kepada makan pil dari klinik wajar. Akan tetapi, kebanyakan daripada para doktor seumpama tidak dapat mencadangkan kaedah yang pantas untuk mengubati penyakit ini dan ada juga yang menangkap peluang untuk melariskan ubat-ubatan mereka / mereka juga barangkali bukan pakar pada bidang ini. beta juga mencuba sejenis pil dari kedai ubat Cina namun demikian tidak berkesan.

Walhasil saya telah menjemput sejenis pil penahan sakit ( paint killer kalau gak silap ) & mengamalkannya dalam kira-kira tahun. Akan tetapi, penyakit ini berulang terus dan seolah-olah tablet penahan sakit ini akhirnya sudah tak mujarab lagi. Mujurlah saya rajin reguk air yang jumlah bagi tujuan meneutralkan Asid Urik dengan ada dalam tubuh saya. Sebenarnya, perut normal Asid Urik dalam tubuh oknum ialah sekitar 155 hingga 428. Tetapi, apabila kandungan Asid Urik anda mencecah pada angka 400, keadaan anda mau menuju ke petunjuk gejala penyakit terkait.

Setelah mengalami penawar gout selama 10 tahun pada tahun 2011 ini, akhirnya saya membuat segelintir kajian dan muhasabah diri untuk menyidik apakah sebab kuman ini menyerang hamba. Sebenarnya, saya usul bertugas di SK Pulau Balambangan tengah 1 tahun, dalam SK Tagibang selama 4 tahun dan di SK Gantung selama 5 tahun; apa yang ingin saya kongsikan disini ialah tabiat menjarah saya selama bertugas di sekolah pedalaman ini jika dijumlahkan selama 10 tahun. Ketika saya turut serta di kawasan pedalaman, tabiat makan aku kurang baik & dipengaruhi oleh aksi malas dan kesukaran mendapat bekalan target serta tidak ada kedai makan yang berhampiran. Saat ketika itu, rutin dari kami dengan membeli secara pukal/banyak tiga jenis persembahan iaitu Ikan Sardin, Maggi dan Telur secara tetap pada setiap bulan dan sepanjang tahun. Ini kerana kami malas memantek dan tidak ada pasar ikan atau rekan sayur yang bertanding, almaklumlah di daerah pedalaman. Jika dikaji, Ikan Sardin mengandungi kandungan Asid yang tinggi dan terkehel kepada gejala kuman ini. Maggi juga yang cepat dimasak dan sedap dimakan mengandungi garam yang tinggi. Manakala telur pula mengandungi rahim kolestrol yang semampai. Gabungan ketiga-tiga spesies makanan inilah dengan menyumbang kepada pemicu sakit Gout saya. Walau bagai manapun, faktor kurang bersenam dan obesiti pun turut menyumbang terhadap faktor penyakit berikut. Jika anda berperan dalam bidang sukan dan mengalami kecederaan di bahagian penumpu, risiko untuk memperoleh penyakit ini benar-benar tinggi. Anda bukan dapat bersenam serta badan anda dengan menjadi gemuk pangkal tidak ada aktiviti fizikal/senaman yang berterusan sesudah mengalami kecederaan.Apa pun penyebabnya, saya teringat kata-kata seorang rakan karib saya yang mengatakan bahawa ini lah balasan dosa aku di dunia serta ujian kepada kita. Kita harus menerima hakikat bahawa ini adalah ujian Allah kepada kita serta kita harus redha tetapi mesti berwarung untuk mengatasinya. Kadang ada hikmah jika kita mengalami basil ini. Setiap basil ada ubatnya selain maut/mati.

Comment

Comment:

Tweet

I read this piece of writing fully concerning the comparison of most up-to-date and preceding technologies, it's awesome article.

#1 By I read this piece of writing fully concerning the comparison of most up-to-date and preceding technologies, it's awesome article. (198.20.191.43|198.20.191.43) on 2015-05-24 07:45